Kerk en theologie
Lezingen en publicaties op kerkelijk gebied. (Voor wetenschappelijke publicaties, zie ‘Publicaties’ in de menubalk.)

· Basisbakboek voor preken. Leer een preek bakken die naar meer smaakt. Samen met Annemarie Roding (2022).

· Kerk in Laak. Leven uit kwetsbaarheid in een Haagse gemeente artikel in Inspirare (2022).

· Vijf lessen voor pastorale gesprekken over misbruik, artikel in Ouderlingenblad (2021).

· Hoe wil jij je genoemd weten? Een liturgie voor naamgeving en zegening van trans personen, artikel in het blad Geruchten (2021).

· Gezegend met een nieuwe naam: zegen voor trans personen, artikel in Woord en dienst over liturgische zegenteksten in het Dienstboek van de Protestantse Kerk (2020).

· Vijf V’s voor een gastvrije kerk in coronatijd (2020).

· Vrijheid, we zochten je zo lang. Bonhoeffer over de vrijheid van een theoloog (2020).

·       Vier columns over pelgrimeren, jongeren, mantelzorg en zending (2016).

·       Artikel over de doorstart van een kerkelijke gemeente: Ruimte voor het werk van God (2015)

· Kerk en internet: over de gemeente en haar wereldwijde wezen (2014)

· Bouwstenen voor een vrije evangelische liturgie (2014).

·       Een column over de Passion in Groningen: Zuivering (2014).

· een korte impressie van een conferentie over diversiteit in de kerk van het wereldverband van vrije evangelische gemeenten (2013).

· een stukje over het Jozefverhaal in Genesis. : Jozefverhaal, meer dan een soap en een sprookje (2012).

· Een kleine toespraak die ik hield bij een 4 meiherdenking in Den Haag: Vrijheid geef je door (2012).

· Ik schreef een recensie over het boek Grensverleggend van mijn achterbuurman Matthijs Vlaardingerbroek, over missionaire gemeenteopbouw (2011).

· If You Have No Voice, Just Sing.’ Een kort (Nederlandstalig) artikel over vrouwen in Kenia die theologie studeren, geschreven voor het kerkblad van de protestantse wijkgemeente Laak in Den Haag.

· In het magazine Mooi! krijgt de lezer een staalkaart te zien van gedachtegoed en ontwikkelingen binnen de Vrije Evangelische Gemeenten in Nederland in de naoorlogse periode. Voor het magazine schreef ik een kort artikel over de missionair theoloog Hans Hoekendijk en zijn vrije evangelische achtergrond.

· Voor het landelijke blad van de Vrije Evangelische Gemeenten schreef ik een korte meditatie over Een korte meditatie over Nut (sep. 2010).

 

· Waarom zou je eigenlijk theologie studeren? Een persoonlijke doordenking schrijf ik in Tuinman, bouwer, herder: theologie studeren in drie beelden.

 

· Op een studiedag van de Vrije Evangelische Gemeenten in Nederland op 10 oktober 2009 over aantrekkelijk gemeente-zijn hield ik een inleiding onder de titel Spiegeltje, spiegeltje aan de wand.

 

· In maart 2009 hield ik in Bussum een inleiding op een extra bondsvergadering van de Bond van Vrije Evangelische Gemeenten. Op deze bondsvergadering werd het vraagstuk van kinderdoop en volwassendoop besproken. Ik hield een inleiding over de doop in het Nieuwe Testament: een kwestie van geloven. De tekst is opgenomen in een brochure die in mei 2009 is verschenen in een reeks van de VEG.

 

· Hier de tekst van een inleiding bij een kerkelijk beraad over ‘de toekomst van de kerk in 2033’. Een geleid en geaard vergezicht (sep. 2008).

Theo Hettema

Theologie, hermeneutiek, spiritualiteit   

Theology, hermeneutics, spirituality